Защо остаряваме с различна скорост?

Дали ще изглеждате по-млади или по-стари не зависи напълно от начина ви на живот.

Може би сте си задавали въпроса: по-млад или по-стар изглеждам за годините си? Учените, които изследват процесите на стареене, казват, че това не е въпрос без смисъл: за много от нас биологичната възраст е различна от тази в календара.

Наскоро било направено проучване, по време на което учените изследвали 18 физиологически маркера (артериално налягане, функциониране на черен дроб и бъбреци, метаболизъм, холестерол, сърдечно-съдова система и др.), за да оценят биологичната възраст на участниците в научен експеримент по темата. Те били на възраст между 26 и 38 години.

За анализа учените използвали данни от дългосрочно изследване, в което фиксирали динамиката на живота и здравето на 871 човека, родени между 1972 и 1973 година, живущи в Данидин, Нова Зеландия. Тридесет от тях са починали, преди да навършат 38 години, заради тежки болести, нещастни случаи, самоубийства или предозиране с наркотици.

При някои хора организмът бил по-млад от реалната им възраст, сякаш последните 12 години никак не са му се отразили. Други не били такива късметлии. Много от 38-годишните имали организъм като на 40-годишни, а някои дори на 50-годишни. Имало дори 38-годишен участник в изследването с организъм като на 61-годишен.

Физиологичните признаци на остаряване обикновено се проявяват по-рано, отколкото възрастовите заболявания. „Биологично старите“ хора по-лошо се справили на теста с баланса и координацията, както и с решаването на непознати задачи. Самите те признавали, че в сравнение с другите им било по-трудно в ежедневните задачи като изкачване на стълби например. А студентите, на които били дадени за разглеждане техни фотографии, решили, че те са доста по-стари от реалната си възраст.

„Стана ясно, че причината за много заболявания и случи на инвалидност са именно процесите на стареене. Но до този момент учените изследвали този проблем основно при възрастни хора, които вече страдали от много старчески болести. Искахме да разберем какво се случва в доста по-млада възраст. Сега вече е ясно, че дори хора във възраст, доста под средната, могат да остаряват по-бързо от нормално, което се отразява на здравето им, външния им вид и умствените им способности“, казва един от авторите на изследването Даниел Белски от Училището по медицина в Университета Дюк в Северна Каролина.

Източник: elle.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 1 =