С възрастта човек става по-доверчив и по-щастлив

Учени доказаха, че с възрастта хората започват по-доверчиво да се отнасят към околните, което допринася за доброто им психологическо състояние и ги прави щастливи.

Статията, разказваща за работата на изследователите, е публикувана в сп. Social Psychological and Personality Science.

Учените провели две изследвания за установяване на взаимовръзката между възрастта и степента на доверчивост. Резултатите от допитването между 197 888 души от 83 страни показва, че на старини хората наистина започват да се доверяват повече на околните, отколкото когато са били млади.

Обяснението е, че на старини хората са ориентирани към това да отделят повече време и внимание на своите роднини и съответно очакват същото по отношение на себе си.

Второто допитване засегнало 1230 души, живеещи в САЩ, и потвърждава изводите на първото изследване. Освен това учените са изяснили, че хората, които с доверие се отнасят към околните, се чувстват по-щастливи.

Специалистите уверяват, че рискът от измама или мошеничество, на който се подлагат възрастните поради своето доверие, не може да сведе до нула преимуществата, които те получават от промененото отношение към живота. Доверието подобрява общото психическо състояние на човека, което го прави по-щастлив.

Автор: Милица Петрова

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =