Човек се нуждае от работа и то не само поради факта, че са му необходими пари, с които да се издържа. Ако оставим настрана нуждата от финанси за съществуване, то човек трябва да работи, за да бъде активен.

Дори да имате нужда от известен период на почивка, замислете се – наистина ли можете да не правите нищо до края на живота си? Правилната работа е ключът към удовлетворяващия и хармоничен живот.

Тя трябва да бъде дейност, доставяща ви удоволствие и която разбира се, няма да ви остави просещи на улицата. Ако вече работите нещо, но се съмнявате дали изборът ви е правилен, много лесно може да разберете.

Ето и кои са причините, заради които трябва да напуснете работата си:

Не чувствате задоволство

Щастието е много субективно понятие и рядко една работа може да ви направи наистина щастливи. Но подходящото място и приятните колеги със сигурност могат да създадат у вас чувство на задоволство. Когато отивате на работа, това не трябва да бъде повод за недоволство, а точно обратното. Трябва да се чувствате доволни от това, което вършите.

Работата не събужда у вас любопитство

Ако нямате желание да научавате нови неща в сферата, в която работите, значи определено имате проблем. Вероятно вашата професия не е подходяща за вас или просто компанията, в която работите, убива вашия ентусиазъм и желание за работа. Каквато и да е причината – резултатът определено е пагубен за вас.

Не чувствате, че пред вас има предизвикателства

Рутината е нещо ужасно не само в любовните връзки, но и по отношение на работата. Ако от много време насам стоите на едно и също място, не научавате нови неща и пред вас няма перспективи – това определено е нещо, заради което си струва да промените работното си място.

Не се чувствате оценени

Тук става въпрос не само за недостатъчната заплата, с която сякаш шефовете ви се подиграват на вашия труд, но и за липсата на всякакъв вид оценка на труда ви. Ако липсват похвали и комплименти за работата, която вършите прекрасно, значи хората над вас са ви приели за даденост, не ви оценяват и/или просто не забелязват какво точно правите.

Не се чувствате мотивирани

До голяма степен недостатъчната мотивация е вследствие на ниската оценка, която получавате за работата си. Липсата на мотивация е ясен знак, че трябва да си потърсите нова работа, защото на сегашната по-скоро губите, отколкото печелите.