Причини за раздяла

Психолозите посочват седем причини, поради които това се случва най-често.

Прочети всички причини и си помисли дали и вашите отношения не са подобни.

1.Таят обида

Всички бъркаме и правим грешки. Повечето, ако не и почти всички, са простими, стига сгрешилият да се извини и да си понесе вината. Но това не значи, че партньорът винаги иска да прости и стаената обида може да съсипе брака.

Ако си обидена или таиш яд за нещо, внимавай. Обидата е като ръждата и може да разяде основите на брака. Обсъдете проблема и потърсете решение. Ако всеки път се карате и сърдите за едни и същи неща, имате проблем.

2.Забравят, че са в един отбор

Когато се жените, се съгласявате да карате самолета заедно. Но в тежки времена, понякога се чувстваме изоставени.

Понякога дори се държим с партньора като с най-злия си враг, вместо с ценен член на отбора. Често двойките се развеждат, защото забравят, че са преди всичко партньори. Само любовта не е достатъчна за един брак. Съвместният живот е сложен, с много отговорности и компромиси. Ако не намерите начин да функционирате гладко като двойка, животът става непоносим.

3.Карат се за пари, но не си решават финансовите проблеми

Някои двойки биха имали перфектен съвместен живот, ако можеха да измислят начин да говорят за пари – разговор, който изнервя много хора.

При финансови дискусии използвай бизнес уменията. Всичко опира до математика, така че не намесвай емоциите. Дръж се като на бизнес среща.

4.Не са доволни от собствения си живот

Никой не може да ти даде задоволителен живот, ако не намериш собственото си щастие, сама.

Не очаквай партньорът ти да те направи щастлива – това е твоя работа. Можете да си помагате, но не можете да дадете цялото щастие. Реши какво искаш, след това говори с партньора си как да го постигнеш.

5.Отдръпват се един от друг, когато животът стане тежък

Помниш ли как когато се запознахте, бяхте толкова близки?

Помниш ли как защитаваше любимия, когато някой се опиташе да го критикува? Вместо да защитаваме партньора си, някои от нас се обръщат срещу него, когато положението стане тежко. Често двойките, които се развеждат, попадат в омагьосания кръг на обвиненията, срама и обидите. В такива ситуации изчезва взаимното доверие, близостта и чувството за безопасност. Постоянно се опитва да не ядоса другия, крие и лъже. И в един момент се стига до точката на пречупване.

6.Жената се чувства неоценена и маловажна

Една от основните причини за разводите е чувството за малоценност, но трябва да сме наясно, че мъжете и жените се чувстват така поради съвсем различни причини.

Жените се чувстват неоценени и маловажни, защото се раздават на другите и накрая се чувстват празни и тъжни и смятат, че трябва да направят всичко сами, защото никой друг няма да го направи. Често това се случва така, защото жените не искат помощ. Очакват всички около тях да им четат мислите и да знаят какво се иска от тях. След развода много от същите тези жени започват да се грижат за себе си и да делегират задачи на другите.

7.Мъжът се чувства неоценен и неприет

Мъжете искат да осигуряват сигурност за семейството си и вярват, че усърдният труд и парите ще им донесат любов и признателност.

Но когато работят до късно, постоянно са в командировка и все ги няма, семейството им започва да се чувства пренебрегнато. Мъжът мисли, че прави достатъчно, а жена му не му казва, че иска нещо друго. Вместо това му казва, че не се справя добре. И в един момент на мъжът му писва, развежда се и си намира жена, често по-млада, която е доволна от това, което прави той, или умее да му каже „любезно“ от какво има нужда. Той се чувства щастлив, а тя му благодари.

Източник: cosmopolitan.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 12 =