Причини и съвети при непоносимост към дезодоранти

Дезодорантите и антиперспирантите са сред най-подходящите продукти срещу изпотяване. Въпреки това има хора с много чувствителна кожа, при които могат да възникнат определени алергични реакции.

Непоносимостта към дезодорантите може да се познае по появата на парене и сърбеж в зоната на употреба, появата на зачервен и люспест обрив в зоната, където се прилага продуктът, също. В най-тежките случаи е възможно да се появят и червени подутини с влажни и сълзящи мехури. Тези реакции могат да се появят какво веднага след първото нанасяне, така и след месеци на системна употреба.

Ако кожата ви реагира чувствително към използването на дезодоранти, е добре да се консултирате с дерматолог. Сред най-честите причини за подобна непоносимост са най-вече химичните вещества, които се съдържат в дезодорантите.

Най-срещаният алерген е ароматът и свързаните с него съставки, като етерични масла или биологични добавки. Подпомагащите проникването съставки като алкохол засилват ефектa на алергичната реакция. В някои от случаите може да се стигне и до обрив в областта на подмишниците, известен като контактен дерматит.

Освен самите дезодоранти има и други фактори, които могат да предизвикат определени реакции при използването им. Така например при бръснене се причиняват допълнителни кожни раздразнения. Други чувствителности като екзема или атопичен дерматит могат да допринесат за негативната реакция спрямо редица дезодоранти, най-вече тези, в които има парфюм или алкохол. В подобни случаи най-добре е да се използват дезодоранти или антиперспиранти без аромат, както и такива, в които няма съдържание на алкохол.

Ако страдате от непоносимост към дезодоранти, изборът ви определено няма да е лесен. За да се предпазите от нежелани реакции, винаги тествайте новите продукти на ръката си. За да видите дали кожата ви реагира на новия продукт, най-добре го тествайте на свивката на лакътя си.

Избирайте само продукти, в чиито състав не се съдържат най-често срещаните алергени, които могат да предизвикат непоносимост като аромати или алкохол.

Ако все пак получите определено дразнение, веднага спрете използването на дезодоранта. За няколко дни спрете да се обезкосмявате под мишниците и носете широки дрехи, за да избегнете допълнително дразнене.

Източник: ezine.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − eight =