Причини да не се опитваш да отслабваш

Никой няма да те съди за това, че искаш да си напълно подготвена за важния ден…

Затова и в списъка на приятните приготовления за посещението в гражданското се включва не само купуването на рокля-обувки-воал, аксесоари и красиво бельо. Както и осигуряването на маникюр и педикюр, прическа, депилация и грижа за кожата, а също така и работа върху фигурата. На коя жена не и се иска да свали излишните килограми, за да се радва цял живот на сватбените снимки и да си мисли: „Да, бях кралица на вечерта!”

Е, навечерието на сватбата не е най-добрият момент за отслабване, според психолозите и диетолозите. Прочети защо!

**Ако отслабнеш рязко, роклята може да ти седи кошмарно.
Едва ли шивачката ще е във възторг, ако и се наложи да я преправя в зависимост от загубата ти на тегло. А ако нещо не потръгне както трябва и на фона на предсватбения стрес килограмите се върнат в последния момент? Роклята рискува да се разпори по многократно разшиваните шевове.

**Така и така стресът ти стига.
Всеки, който се е женил или омъжвал, ще го потвърди: планирането на сватбата е море от емоции. Тържество, канене на гости, които не винаги са в добри отношения помежду си, развлекателна програма. Освен това трябва и да купиш всичко, навсякъде да уговориш деня и часа, да изпратиш покани и да определиш хора за надуване на балони и доставка на алкохол и такива, които да следят гостите да не се напият по-рано от предвиденото. Главата ще ти се замае! Ако към това добавиш също и нервите от гладуването – няма да издържиш, ще откачиш. Грижи се за себе си!

**Нужна ти е допълнителна енергия, за да се справиш с подготовката.
Нискокалоричната диета изпива силите, вместо да ги добавя. Така няма да стигнеш далеч.

**Диетата ще намали ефекта от тренировките.
Ти най-вероятно искаш да си не просто слаба, но и изваяна. А това няма как да се случи без физически упражнения. Но ако от диетата не са ти останали сили даже да облизваш пликовете с поканите, то какво да кажем за фитнес залата или сутрешния джогинг.

**Самата ти можеш да станеш истински кошмар за околните.
Хронично гладната фурия и щастливата булка са две различни лица. Младоженецът по-скоро ще се притеснява за теб, отколкото ще оцени жертвата ти. Бързото отслабване е като забавено самоунищожение. „Тъжно е да гледаш как любимият човек не се пази и се грижи повече за външния си вид, отколкото за здравето си” – признават бъдещите съпрузи на лекарите.

**Диетата може да доведе до загуба на мускулна маса, но запазване на теглото, заради задържане на вода.
Отеклите ръце с отпуснати бицепси и трицепси не се съчетават по най-добрия начин с ръкавите на сватбения тоалет.

**Могат да се появят проблеми с менструалния ти цикъл.
Заедно с психологическото натоварване, което изпитваш преди сватбата, бързите диети могат да причинят хормонално нарушение. И когато си готова да се запътиш към гражданското в бяла рокля, най-лошата изненада, която можеш да очакваш, е внезапно появилите се критични дни.

**Диетата може да предизвика зверски глад, с който не можеш да се справиш.
Защото много хора по принцип овладяват стреса чрез ядене. А лишаването от сладко, мазно и солено може да доведе до това без да усетиш да се окажеш в тъмното пред хладилника, ядейки руска салата със супената лъжица направо от тенджерата.

**Рискуваш да станеш звезда в YouTube като „булката, която припадна върху сватбената торта”.
Свалянето на теглото може да повлияе на това колко организмът ти държи на алкохол. Достатъчно ще ти е да глътнеш само малко шампанско, за да се напиеш до козирката.

**Килограмите ще се върнат по време на медения месец.
И ще докарат приятели със себе си. Докато си отказвала да ядеш, каквото и да било, метаболизмът ти се е забавил и тялото е започнало да изгаря по-малко калории. И изведнъж захвърляш диетата на сватбената трапеза: салати, печено, торта, калоричен алкохол… А следващите дни традицията е трескаво да се дояжда всичко приготвено. Ако сте си организирали и меден месец на почивка all inclusive – няма да коментирам. Цялото изгубено тегло за месеците със забавения ти метаболизъм ще се върне с допълнение за пропуснатите дни. Освен това рязкото преяждане след дълго лишаване от храна може да предизвика и здравословни проблеми като жлъчна криза, например. Не искаш да си го причиняваш, нали?

**Ако прекалено зацикляш на диетата, няма да гледаш сватбените снимки с романтично чувство:
„Колко беше весело! Какви безценни спомени! Колко съм щастлива, че се венчах за любимия си човек!”. Ще мислиш само за това дали си изглеждала достатъчно слаба. И рискуваш да пропуснеш нещо много важно.

**За отслабване съществуват далеч по-основателни причини.
Съвсем не е задължително да го отнасяш към сватбата. При условие, разбира се, че килограмите не ти пречат физически да станеш от леглото и да се добереш до гражданското.

**Заради теглото можеш да не запомниш много от събитията на сватбения ден.
Недостигът от калории – и особено на въглехидрати – може да направи спомените доста мъгляви.

**Може да ти развали празничното настроение.
Ако не успееш да достигнеш целта на отслабването до сутринта на великото събитие, можеш да се чувстваш още по-неуверена в себе си даже от момента, в който си решила да започнеш диета. Моля те, тогава е най-добре да мислиш все пак за това, че в този ден ще си прекрасна както никога. Не случайно любимият ти човек е решил да свърже живота си с теб.

**Диетата ти пречи да се съсредоточиш върху приятните моменти на празника и върху подготовката за него.
Нали не да искаш да седиш и да смяташ калориите по време на дегустирането на тортата?!

**Заради диетата можеш да започнеш да се караш с любимия, което не е най-доброто нещо преди сватбата.
Ако си на границата на нервен срив, всяка невинна фраза от типа на „Нима пиеш чая със захар?” може да провокира истерия.

**Вече не е толкова весело с теб.
Ако отказваш на поканата на младоженеца да вечеряте, защото не ядеш след шест, той изпуска вечер в компанията на изисканата дама, която е познавал до момента, в който е събрал смелост да й направи предложение.

Източник: cosmopolitan.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − seventeen =