Предимства и недостатъци на разделното хранене

Опитвали ли сте да се храните разделно? Разделното хранене и диетите, базирани на разделно хранене, са сред най-популярните и успешни начини за сваляне и контрол на килограмите. Какви са плюсовете и има ли минуси този метод. Вижте предимствата и недостатъците на разделното хранене.

Разделното хранене е метод на хранене, при който не трябва да се смесват въглехидрати и протеини. Методът на разделното хранене е разработен от хирурга д-р Уилям Хауърд Хей в началото на XX век. Заради собствените си здравословни проблеми и свръхтегло, Хауърд Хей започнал да търси връзката между храненето и здравето. Той създава метод, който нарича „принципно хранене”, което днес наричаме разделно хранене. Само за няколко месеца Хауърд Хей е свалил повече от 20 кг, а симптомите на заболяванията му започват да изчезват.

Според Хауърд Хей здравето се влияе от химичните процеси на храносмилането. Тялото използва алкален процес за да обработи въглехидратите и киселинен – за протеините. Ако се консумират по едно и също време, алкалният процес се прекъсва от киселинния. Това от своя страна може в дългосрочен план да доведе до напълняване и дори диабет. Решението е въглехидратите и протеините да се ядат на различни хранения, никога заедно. До днес, век по-късно разделното хранене има много почитатели, но и много противници.

3 типа храни според разделното хранене на Хей:

Протеини или още концентрирани протеини – различни видове месо, яйца, млечни продукти, варива, плодове, бяло и червено вино. Тези храни попадат в една група и могат да се ядат заедно (освен комбинацията прясно мляко+месо)
Неутрални храни или още алкалообразуващи храни – зеленчуци (които не съдържат нишесте), ядки (с изключение на фъстъци), масло, сметана, зехтин, жълтъци, уиски и джин
Въглехидрати или още храни със съдържание на нишесте – ориз, храни, направени с бяло или пълнозърнесто брашно, зеленчуци с нишесте (картофи, сладки картофи, тиква), плодове (стафиди, фурми, грозде, банани. Плодовете не трябва да са презрели, заради високото съдържание на захар.), бира

Предимства на разделното хранене

Разделното хранене е лесно за спазване, стига да научите кои храни можете да комбинирате
Разделното хранене позволява разнообразно съчетаване на храните
Смята се, че освен за отслабване, разделното хранене помага за подобряване на здравословното състояние
Разделното хранене помага за пречистване на организма

Недостатъци на разделното хранене

Разделното хранене е противоестествено, защото в природата почти няма храни, които се състоят само от въгхлехидрати, протеини и т.н.
Има теории, според което разделното хранене може да доведе до депресия
Трябва да се откажете от някои от любимите си храни – особено тези с високо съдържание на захар
rozali.com

Автор: Милица Петрова

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =