Правила на семейния скандал

Защото дори в карането трябва да има уважение.
Семейните скандали, казват, са солта и пипера на една връзка.

Да се разгорещите, да се накрещите, да отпуснете насъбралото се напрежение, пък накрая да се сдобрите още по-горещо в спалнята – за някои това е идеалния семеен живот.

Други обаче така вдигат скандали, че на другия му идва да си вдигне куфарите още на следващия ден.

А жертвата не си заслужава само защото някой е изнервен за някаква си дреболия.

Затова и семейният скандал трябва да върви по ноти, както всички останали отношения между двама души.

Като в бокса – хем да се ступате хубавичко, хем да няма трайни поражения. Защото, ако нямаше правила в бокса, Кубрат можеше и да не може да продължи напред…

И така, ето 6-те правила на семейния скандал, с чиято помощ ще запазите връзката си и след скандала.

Пасивна агресия

Всичко, изказано с интонация „аз докога ще ти повтарям едно и също“ и „Ясно ми е, че не си го направил, но аз да питам“, е пасивна агресия.

Хем задавате въпрос, хем то си е направо обвинение.

Даваме пример. Въпросът „Моля те, изхвърли боклука“ е нормален въпрос, молба. Но „Ти няма ли да хвърлиш боклука?!?“, придружено с повдигнати вежди и ръце на кръста вече е пасивна агресия.

Защото зад него прозират „мързеливец такъв, само аз ли ще върша всичко в тая къща, омръзна ми да ти повтарям едно и също, писна ми, махам се“.

Ако задавате въпросите по първия начин – директно и любезно, е много вероятно изобщо никога да не стигнете до скандал.

Но пък вторият начин ви гарантира караница, особено ако въпросният Той тъкмо се е прибрал изморен от работа.

Да прекратиш спора с голям подарък

Ако сте си изяснили всичко сред крясъци и плач, заспали сте прегърнати и на следващия ден получите голям букет цветя, това е добре. Помирението трябва да се отпразнува.

Но ако подаръците са начин да подкупите другия да не се сърди, без обаче да сте решили проблема, е като да слагате лепенка на счупен крак. Изобщо няма да помогне.

Щом сте стигнали до скандал, има проблеми за разрешаване. Разрешете ги, пък подаръците – после.

Подлагате връзката си под съмнение

Да се карате за неизмитите чинии и да кажете „Изобщо не трябваше да се женя за теб“ е като да се опитвате да убиете муха с топ.

Разбира се, когато сме ядосани, често казваме неща, за които съжаляваме после, но затова и пишем тези статии – да ви напомним, че човек трябва да се контролира в гнева си, за да не страда от последиците.

Да припомняте стари грешки

Това е най-често нарушаваното правило. Да започнете от нещо конкретно и да продължите, припомняйки си стари грешки. Ако сте простили за нещо в миналото, простете наистина и спрете да го натяквате на човека срещу вас всеки път, когато се карате.

Не е честно, особено когато отсрещната страна се е разкаяла и се е променила.

Да обобщавате

Да твърдиш, че партньорът ти „винаги“ прави нещо лошо и „никога“ не правиш нищо добро е не само гадничко, но и убива всяка мотивация на човека отсреща да се опита да ви угоди.

Все пак, ако ви се иска да покажете на партньора си, че често прави нещо, което ви изкарва от нерви, говорете с точни примери. „Никога“ и „винаги“ не са примери.

Да сравнявате половинката си с други хора

Вероятно бившите ви партньори са имали положителни страни, които сегашния ви няма. Вероятно съпруга на най-добрата ви приятелка също ви се струва по-добър от вашия мъж, особено когато се карате с него.

Но да сравнявате един човек с друг е изключително нечестно, дори жестоко.

Като и да прехвърляте негативите от старите си връзки на сегашната: „Той ми изневеряваше всеки път, когато отиваше в командировка, ти ще направиш същото“ е абсолютно погрешно заключение.

И накрая,след като развеете бялото знаме на примирието, извадете и бялото дантелено бельо. Ти със сигурност ще ви помогне да скрепите мира и да намалите риска от последващи спорове.

Източник: edna.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =