Какво е афродизиак?

Афродизиакът е храна, напитка, дрога, аромат или уред, на които се приписват възможности за увеличаване на сексуалното желание, а в по-широк смисъл и подобряване на представянето по време на половия акт. Името му идва от името на древеногръцката богиня на любовта Афродита.

През годините много храни, напитки и състояния на духа са били „набеждавани”, че улесняват секса и доставят по-голямо удоволствие по време на половия акт. От историческа и научна гледна точка обаче всички тези твърдения се дължат предимно на вярването в тяхното действие и ефективност или т.нар. плацебо ефект. Около афродизиаците в наши дни съществуват и много заблуди – например лекарствата, засилващи сексуалната активност, неправилно са наричани афродизиаци; за да бъде дадено вещество истински афродизиак, то трябва да създава желание, а не да засилва способностите или възможностите за секс.

За да разберем как „работят” афродизиаците, е необходимо просто да си отговорим на въпроса: „Какво се случва в тялото и мозъка ни, когато изпитаме сексуална възбуда ?” Истината е, че зад репутацията на афродизиаците се крие малко чиста биохимия и малко мистерия.

С други думи моторчето за сексуално ни желание се контролира от нашите хормони, като тежката дума има тестостеронът. Всеки път, когато видим, почувстваме, помислим, пипнем, помиришем или се докоснем по друг начин до нещо, стимулиращо ни сексуално, се случва следното: първоначално чрез нервната система се изпращат сигнали от лимбичната зона на мозъка до пелвичната област. Тези сигнали „казват” на кръвносните съдове да се разширят, което и при мъжете, и при жените води до ерекция (женските еректилни тъкани се намират на входа на влагалището). След това кръвоносните съдове се свиват и по този начин еректиралите тъкани остават в това състояние. Описаният процес се придружава от учестен сърдечен ритъм като в същото време мозъкът отделя норепинефрин и допамин – невротрансмитери, които „казват” на тялото, че случилото се е удоволствие и наслада. Ако нямаме достатъчно тестостерон в организма си, желанието за секс може да намалее и дори да изчезне. Други основни фактори, влияещи върху желанието за секс, са стреса, умората и депресията.
Каква е тайната на афродизиаците? 

Репутацията на някои афродизиаци и приписваните им магически свойства да събуждат сексуално желание се дължи еднинствено на т.нар. магия на обвързаността. Скаридите се смятат за афродизиак заради формата си, наподобяваща женски полов орган. Това обяснява и търговията с наподобяващия фалос рог на носорог, която междувременно нанася сериозни поражения върху числеността на въпросния животински вид. Други животински афродизиаци пък спечелват репутацията си заради външната мъжественост или агресивност на самото животно – например пенисът при тигъра. През вековете хората са правили асоциации за афродизиаци с животни, които са познати като мъжествени и плодовити репродуценти. Зайците, тигрите, козите и биковете например имат славата на изобилна репродукция, сила и мъжественост. Рисунки в пещерите показват сцени, в които ловци ядат тестисите на животните, които са убили, вярвайки, че ще приемат качествата на самото животно.

Според специалистите афродизиаците могат да създават сексуално желание по два начина: чрез въздействие върху мозъка и чрез влияние върху части от тялото ни. Така например нещо, което засилва кръвния поток в сексуалните органи, може да симулира усещането за полов акт и всъщност да създаде желание за секс. По подобен начин съществуват и субстанции, каращи тялото ни да произвежда повече химически вещества, свързвани със сексуалното желание. Субстанциите, които „свалят” задръжките като алкохол  и марихуана, също могат да създадат или „отключат” сексуалното желание. Понякога дори само мисълта, че нещо е афродизиак, създава усещането, че то наистина работи като такова. Проучвания доказват, че някои храни, подправки и други добавки наистина могат да стимулират отделянето на хормони и други химически вещества, които влияят върху либидото. Онова, което не знаят обаче е дали тези вещества се произвеждат в достатъчно голямо количество, за да усетим разликата. Не са налични много на брой задълбочени изследвания в тази област, тъй като по принцип либидото е трудно за изследване състояние.

Е то тук можете да намерите много и различни на вид афродизиаци.

Автор: Милица Петрова

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − eight =