Скорошна статия на списание Harvard Business Review очерта опасностите, с които лошият ден може да ни порази.

Отвъд очевидното лошо настроение, което сме принудени да изтърпим, лошият ни ден взема и други жертви по пътя си.

В такива дни ние ставаме по-груби, губим своята производителност, а освен това целият този стрес вреди на здравето ни.

Всъщност, няма да се изненадате като разберете, че според изследванията, когато служителите са в добро настроение, те са с до 31% по-продуктивни и с до 40 % по-приятелски настроени към колегите си.

Не изпадайте в паника! Без значение колко зле е започнал денят ви, винаги можете да промените действителността. Не забравяйте, че щастието е избор и направете следното:

1. Вземете нещата в ръцете си.

Предприемете конкретни действия, които ще ви накарат да се чувствате по-добре в този иначе лош ден. Заложете на здравословен обяд и обърнете гръб на нездравословната, бърза и калорична храна. Спомнете си нещо хубаво, което ви се е случило наскоро и което би могло да предизвика усмивката ви. Мислете за това събитие поне две минути – ще се почувствате по-добре.

2. Променете пейзажа.

Ако се намирате в офиса си и нещата вървят на зле, станете от бюрото си и се разходете някъде за час. Другият вариант е да поканите на обяд някой свой близък или приятел. Човек, който ви кара да се чувствате добре. Това са стъпки, които ще отвлекат вниманието ви от неудачите.

3. Променете очакванията си.

Ако денят ви е стартирал много зле, то това може да е и защото сте си задали нереалистични очаквания. Направете списък на три неща, с които можете да се справите днес, след което да се почувствате удовлетворени. Не се опитвайте да свършите всичките изостанали неща, които сте се надявали да отхвърлите в този ден.

4. Практикувайте благодарност.

Когато човек се чувства претоварен от лошия си ден, той трябва да се замисли за три неща, за които е благодарен на съдбата. Ако трябва напишете си тези неща на бележка и я поглеждайте толкова често, колкото е необходимо, за да се разсеете от негативните събития.

5. Учете се от миналото.

Следващия път, когато имате лош ден, опишете на един лист какво точно се е объркало. Това е най-добрият начин да се поучите от грешките си и да си измислите стратегия как да се справяте с тях в бъдеще.