9 мита за изневярата

Колкото хора, толкова и причини за изневяра. Така за едни измяната може да е нормална и приета, а други се пазят от нея като от огън. Но всеки си задава въпроса защо се случва и какво означава изневярата?

Ето мнението на специалистите за най-често срещаните твърдения за извънбрачните истории:

Мит № 1 Хората изневеряват, когато са нещастни в брака

Горното мнение е вярно донякъде за жените. За тях това е една от най-често изтъкваните причини за страничен любовен роман. Много от мъжете обаче харесват живота с половинката си, но нямат нищо против извънбрачни забавления.

Мит № 2 Мъжете изневеряват повече

Това може би е било така преди години, но днес жените подобно на мъжете намират все повече основания за извънбрачна авантюра. И те като представителите на силния пол са заинтригувани от риска и от желанието за нови усещания. Все по-често дамите изневеряват, ако се чувстват недооценени от постоянния си партньор.

Мит № 3 Изневяра = секс

Тъй като интимните ласки с друг партньор са табу за женените двойки – те привличат със сладостта на забранения плод. Но е погрешно да се смята, че хората изневеряват основно заради плътските удоволствия. Извънбрачните афери често са компенсация за нещо липсващо или пропуснато. Повечето неверни съпрузи дори не осъзнават тази си потребност, която може да се е зародила от нещо още в детството им. Оказва се, че понякога дори това, че имаш идеален във всяко отношение партньор, може да подейства отегчително и да провокира измяна.

Мит № 4 Няма невинно приятелство между мъж и жена

Повечето от нас си мислят, че мъжете винаги започват дружба с жена с едно наум. Истината обаче е, че обвързаните донжуановци предпочитат да въртят сексуални афери с партньорки, към които не изпитват чувства. Ако се доверим на психолозите – по-вярната теза е, че жените са склонни да обърнат приятелските отношения в интимни, за да задълбочат отношенията си с човек, когото приемат за сродна душа.

Мит № 5 Сексът с бившата половинка не е измяна…

…защото и преди това сте го правили. Оказва се, че много хора оправдават интимността с бивш партньор и не се разкъсват от вина, така както ако са изневерили с някого, с когото до този момент не са имали нищо лично. Логиката на тези, които разсъждават така, е, че от секса с бивш(а) едва ли ще се зародят сериозни отношения, както това може да стане с личност, която ги е заинтригувала наскоро. Но както се казва: „Старата любов ръжда не хваща“, и е съвсем вероятно с нова сила да се разгорят някогашните чувства.

Мит № 6 Може да се застраховаш срещу изневяра

Възможно е единствено да намалите шанса тя да ви се случи, но нищо и никой не може да ви даде пълна гаранция. Най-доброто, което можете да направите, е внимателно да изберете житейския си спътник. Не се заслепявайте от страстта, а преценете каква е ценностната система на половинката ви, в какво семейство е израснал и т.н.

Мит № 7 Ако ви изневерява, значи не ви обича

Възможно е и така да е, но съвсем не е задължително… Не са малко хората, които правят ясна разлика между секс и любов. При тях интимните ласки извън брачното ложе не променят чувствата към половинката им.

Мит № 8 Най-добре е да си признаеш

Това е и така, и не съвсем. Ако е повече от ясно, че изневярата ви няма да остане задълго скрита от партньора ви, по-разумно е вие да му съобщите за нея. Така имате по-големи шансове да преосмислите връзката си и да преодолеете това препятствие заедно, отколкото ако той научи по друг начин. Но ако измяната ви е забулена в тайна, която едва ли някога ще бъде открита, по-добре премълчете, особено ако половинката ви е по-емоционална.

Мит №9 Не се брои, ако никой не разбере

Някои хора не смятат, че са прегрешили, ако измяната е останала тайна, била е еднократен акт на интимност с човек, когото никога повече няма да видят, взети са мерки срещу забременяване и т.н. По принцип, ако не ви притеснява такава постъпка и считате, че нищо лошо не сте направили, то тогава е така и ще си живеете спокойно. Проблемът е, че много малко са хората, които наистина вярват, че не са постъпили нередно само защото изневярата им е останала без последствия.

Източник: rozali.com

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 11 =