Грешки, заради които косата ти изглежда мазна

Много от нас страдат, че трябва да мият косата си всеки ден, защото в противен случай стои мазна и сплескана.

Но вместо да се бориш с вредния навик, по-добре да стигнеш – буквално – до корена на проблема. Виж кои грешки допускаш в ежедневната грижа, заради които прическата ти изглежда мазна.

1. Пипаш косата си прекалено често.
Точно както ако постоянно пипаш лицето си, когато го правиш с косата (дали за да флиртуваш с някое сладурче или пък от скука), себума от пръстите ти се пренася върху кичурите.

2. Прекаляваш с миенето.
Да, къпеш се всеки ден, за да премахнеш омазняването. Не, не правилно. За съжаление, всекидневното миене на косата лишава скалпа от естествения за него себум и той започва да произвежда още по-големи количества. Опитай се да къпеш косата през ден или 2-3 пъти седмично. Прическата ти ще ти се отблагодари в течение на времето.

3. Използваш твърде много балсам.
Внимавай с количеството му. Може би нанасяш балсам, чиято формула е твърде тежка за твоя тип коса и я утежнява. Или не го слагаш правилно – още една причина, заради която косата ти се омазнява по-бързо. Никога не слагай балсама в корените, а се съсредоточи само върху връхчетата.

4. Прекаляваш с ресането.
Твърде честото ресане разнася себума от корените към върховете на косъма. В началото кичурите изглеждат по-лъскави и красиви, но много скоро стават мазни. Отново, опитвай се да се ограничаваш само до краищата, ако не можеш да контролираш манията си по ресането.

5. Четката ти е мръсна.
Четката ти за коса е дом за какви ли не нечистотии – остатъци от стилизиращи продукти и прах са само очевидните неканени „гости“. Мръсната четка ги пренася директно върху кичурите ти, така че старай се да я почистваш старателно (поне) веднъж седмично.

6. Четката ти е пълна с косми.
Многото косми, останали по четката ти може да не изглеждат застрашаващи, но ако имаш мазна коса (а сигурно е така, щом четеш тази статия), въпросните стари косми ще пренесат излишно количество себум върху чистата ти прическа. Не позволявай това да се случва.

7. Нанасяш грешните продукти.
Може да избираш стилизиращи продукти, които не са съвместими с косата ти. Оглеждай се за олекотени формули и избягвай тези, които обещават „хидратация“ и „блясък“, защото те са по-подходящи за суха коса.

8. Имаш наслоени стилизиращи продукти, които не позволяват на скалпа и косата да „дишат“.
Натрупаните отгоре стилизанти действително задушават скалпа и косата. Ако не можеш да живееш без сух шампоан (най-добрият съюзник на момичетата с мазна коса), добра идея е да използваш прочистващ шампоан (на етика трябва да пише Clarifying или Detoxing) 2 или 4 пъти месечно. Този тип шампоан е специално направен, за да ексфолира кожата на скалпа. А тя е пътят към здравата и красива коса!

Източник: cosmopolitan.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − five =