Неща, които здравите хора правят преди сън

Важна крачка към доброто здраве е качественият сън.

В напрегнатото ни всекидневие обаче е много трудно да си осигурим здрав сън, при това в рамките на полезните часове. По-скоро може да си признаем, че често страдаме от недоспиване. Как да подобрим съня си? Може да почерпим идеи от здравите хора, които съзнателно полагат усилия да водят здравословен начин на живот. Няколко навика преди сън ще ви помогнат да си вземете жизнено важната доза здравословен сън.

**Душ
Температурата на човешкото тяло е изключително важна за регулиране на съня. Душът преди лягане може да подобри температурата и съответно да изиграе решаваща роля за здрав сън. Топлата вода успокоява и ще ви помогне да се отпуснете в леглото, както и ще подобри качеството на съня ви.

**Медитация
Успокояването на съзнанието е от ключово значение за освобождаване от стреса, релаксиране и подобряване на цялостното състояние на човек. Практикуването и има редица здравословни ползи, сред които е и по-здравият сън. Ако нямате опит, ще ви бъде трудно да постигнете от първия път медитативно състояние, но това се овладява с практиката. Опитайте и да си повтаряте мантри преди сън.

**Дневник
Ако ви е трудно да заспивате, пишете. Изследванията показват, че записването на мислите ви и това, което ви тревожи, намалява стреса и помага да отхвърлите тревожното усещане, изчиства съзнанието и успокоява ума. А да не споменаваме, че воденето на дневник действа мотивиращо и буквално може да преобърне съзнанието ви – ще го кажем отново, записвайте си за какво сте благодарни – не само ще спите добре, но и умът ви ще се фокусира върху това, което има, а колкото повече мисли, че имате, толкова повече ще имате наистина.

**Вода
На всички ни е ясно, че това да пийнем чашка алкохол, за да заспим по-лесно, е само мит. Всъщност алкохолът пречи на добрия сън. Да, благодарение на него може да ви се приспи и да заспите по-бързо, но качеството на съня спада. Заменете чашата вино с чаша вода. Така ще спите по-добре и ще се събудите хидратирани и без торбички под очите.

**Миене на зъбите
Е, миенето на зъбите може и да не допринесе за здрав сън, но е изключително важно, за да не позволите на бактериите да плъзнат.

**Тренировки
Изпотете се, за да си осигурите здрав сън. Не само че движението е полезно за здравето ви и за общия тонус, но според проучванията в тази насока помага и за спокоен сън.

**Изключени устройства
Екраните с мигащите и светещи в синьо индикатори са убиец на здравия сън. А ползването на таблети, телефони и лаптопи в леглото преди сън още повече. Изследванията показват, че синята светлина, излъчвана от екраните, нарушава циклите на съня. Дори няколко минути скролване на стената във „фейс-а“ могат да нарушат съня ви. Изключете всичко поне час преди заспиване.

**Разумно хранене
Най-често е схващането, че храненето преди лягане не е полезно за здравето, но някои изследвания посочват, че зависи какво ядете. Някои храни, изядени преди лягане, помагат за регулиране на кръвната захар и за по-добър сън. Например, изяжте едно киви. Много изследвания показват, че плодът подобрява съня.

**Домашен любимец
Истината е, че въпросът дали е добре или не да се спи с домашен любимец не е съвсем изяснен. Някои проучвания показват, че това нарушава съня, но пък други дават обратните резултати. В крайна сметка засега е ясно, че зависи от това как спите. Ако спите леко и се будите от най-малкото нещо, по-добре не взимайте животното при вас. Но ако спите, както се казва, „като пън“, направете местенце за пухкавия си любимец.

**Лягане в нормално време
Препоръчително е за добро здраве и правилно функциониране на организма да спите поне между 7 и 9 часа на нощ. Затова има значение и кога си лягате – съобразете времето така, че все пак да имате нужните минимум 7 часа сън.

Източник: beu.bg

Автор: Plami

Сподели
468 ad


Изпрати коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 2 =