Лесно е да изброим чертите, които биха ни отблъснали от даден човек, но е по-трудно да определим кои са качествата, които биха направили даден човек наш идеален партньор доживот.

Най-добре е да следвате инстинктите си в това отношение и все пак, ако искате да живеете в мир и хармония с половинката си, оглеждайте се за следните 15 качества, които не са за изпускане:

1. Човек, който подкрепя страстите и решенията ви

Вашата половинка, той или тя, трябва да бъде най-голямата опора в живота ви. Този човек трябва да се гордее с вас и да ви мотивира да преследвате целите си, без да проявява егоизъм.

2. Човек, който добавя стойност към живота ви

Това не е от гледна точка на доходи или качество на живот. Вашият партньор трябва да ви вдъхновява, да ви носи щастие, да ви помага, да разширява мирогледа ви и т. н.

3. Човек, който има чувство за хумор

„Докато смъртта ви раздели“ може да се окаже доста дълъг период от време и затова ви трябва човек, с който ще можете да се смеете.

4. Човек, който ви обожава

Истината е, че трябва да се вречете във вечна вярност на човек, който ви обича искрено, без непременно да ви издига на пиедестал.

5. Човек, който е готов да прави компромиси

Все ще има моменти в живота, когато двамата няма да сте на едно мнение и един от вас ще трябва да отстъпи от своята позиция. Няма да е добре това винаги да сте вие.

6. Човек, който слага семейството ви на първо място сред приоритетите си

Ако партньорът ви показва нулево уважение към вашите приятели и семейство и ги игнорира, значи един ден той няма да показва интерес и към вашето семейство. Едва ли такъв човек може да е грижовен съпруг и родител.

7. Човек, който цени вашето мнение

Вашият партньор не трябва да се съгласява винаги с вас, но все пак трябва да е готов да чуе вашата различна гледна точка и да се съобрази с нея. Освен това той трябва да се допитва до вас по важните семейни въпроси.

8. Човек, който обича себе си

Добрият партньор е човек, който не се чувства зависим от вниманието (или парите) на своята половинка. Той/тя трябва да се усеща удобно в собствената си кожа, за да не ви тормози с комплексите си.

9. Надежден човек

Търсете си партньор в живота, който е стабилен, отговорен, честен и има правилната ценностна система.

10. Човек, който не иска да ви променя

Вашият партньор не трябва да очаква от вас да правите жертви в името на връзката ви. Той/тя никога не трябва да ви кара да се чувствате зле, потиснати, унили и т. н.

11. Човек, който не таи злоба

Въпреки всички трудности, които ще срещнете по пътя ви с вашия партньор в живота, вие трябва да се опитате да извличате най-доброто от себе си. Не ви трябва съпруг, който ще провокира най-лошото ви лице и ще вади от вас най-лошите ви качества.

12. Човек, който може да потисне егото си

Вашият партньор трябва да може да си признава грешките и да размишлява върху тях, а не винаги да хвърля вината върху вас.

13. Човек, който не се страхува да бъде уязвим пред вас

Вашият партньор трябва да се чувства достатъчно удобно с вас, за да ви доверява всичките си страхове и тайни.

14. Човек, който не се опитва да ви командва

Няма да ви бъде лесно да живеете с човек, който е склонен към диктатура. Вашият партньор трябва да ви уважава, а не да ви ограничава по някакъв начин. Всеки човек има нужда да може да изразява свободната си воля, дори да се наложи да се съобрази донякъде с постоянната си половинка.

15. Човек, с когото комуникацията ви да е лесна

Всяка връзка си има върхове и спадове. И вие с вашия партньор ще стигате до конфликти и именно затова трябва да можете да общувате на ниво. Преди всичко вие не трябва да забравяте, че в лицето на вашия любим човек/съпруг трябва да виждате партньор, колега, съотборник и най-добър приятел. Само тогава ще можете да се радвате на взаимно щастие и хармония.